Trabzon Şehri Hakkında Bilgiler
Trabzon Doğu Karadeniz’in uygarlıklar şehridir. Tarihi 4000 yıl önceye dayanmaktadır. Bölgedeki konumuyla Doğu Anadolu üzerinden Asya kıtasına geçişin en önemli bağlantı kapısıdır. Bölgesinde bir yaşam ve kültür merkezi olmayı başaran Trabzon, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir.
Trabzon halkının geçim kaynağı; tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıktır. Turizm potansiyeli, üniversiteleri, limanı, hava limanı ve fuarları ile önemli bir ticaret ve gelişim merkezidir. Hamsi, Trabzon ile özdeşleşmiş bir figürdür. Sanatsal faaliyetlerden tiyatro, müzik ve halk oyunları toplulukları ile kültürel yaşam neşelenmektedir. Yöredeki geleneksel dansın adı Horon’dur. Kemençe eşliğinde oynanır. Kemençe yerel bestelerin vazgeçilmez sesidir. Oldukça ritmik bir çalış şekline sahiptir. Meşhur kolbastı Faroz mahallesinin balıkçıları tarafından 1930 yılında oynanmaya başlanan bir halk oyunudur.
Trabzon'da Gezilecek Yerler?
Trabzon'da gezilecek yerler denince akla ilk gelen yer Maçka ilçesinin Altındere vadisi sınırları içindeki Karadağ’ın batı yamaçlarında kayalar içerisine oyularak 365-395 yıllarında inşa edilmiş Sümela manastırı gelmektedir. Maçka’ya 18 km mesafededir. Araçla 3 km'lik bir tırmanıştan sonra 350-400 metre merdivenlerle tırmanıyorsunuz. İçinde ayazma, şapeller, mutfak, yemekhane, kütüphane ve öğrenci odaları mevcut. Freskleri oldukça dikkat çekici. Hamsiköy, Maçka ilçesine bağlı beş köyün bir oturumda olduğu Zigana dağları eteklerindeki yerleşime verilen addır.
Çal mağarası; dünyada en uzun ikinci mağara olarak kabul edilir. Düzköy ilçesinin 5 km. güney batısındadır. Düzenleme yapılan ilk 1 km.si gezilebilen Çal mağarası 8 km uzunluktadır. Mağara içinde dere, şelale, göl, su bacaları, sarkıt, dikitler ve travertenler bulunmaktadır. Mağaranın astım ve sinüzit hastaları için şifa kaynağı olduğu dillendirilmektedir.Uzungöl; Çaykara ilçesine 19km, Trabzon’a 99 km. Mesafede yağmur ormanları olan Soğanlı ve Kaçkar dağlarının kesiştiği noktada konuşlanmış bir heyelan gölüdür. Doğa severler için ideal görüntüsüyle 70 endemik bitki türüne, 60 civarı memeli ve 250 civarı kuş türüne ev sahipliği yapar. Doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve botanik amaçlı turlara olanak sağlar.
Atatürk Köşkü müzesi; Trabzon merkezde Soğuksu mahallesinde yer alır. Atatürk Trabzon ziyaretlerinde burada kalmıştır. 1956 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Müzede, 1800-1900’lü yıllara ait porselenler, halılar, mobilyalarla birlikte bizzat Atatürk’e ait tablolar ve 344 adet etnografı eser sergilenmektedir.
Boztepe; şehrin merkezinde, güneşin doğuşu ve batışıyla birlikte şehri ayaklarınızın altına seren harika manzarasının kuş bakışı seyri eşliğinde çarpıcı bir güzelliktir.
Trabzon mutfağına özgü en meşhur yemekler;Trabzon'da Ne Yenir?
Trabzon merkezde kalmak isterseniz; Grand Vuslat Otel, Feza Otel, Funda otel. Boztepe’de Cephanelik Butik Otelde kalabilirsiniz.Trabzon'da Nerede Kalınır?
Trabzon Nerede Harita