Rize Gezilecek Yerler



Rize'de Görülmesi Gereken Yerler


Rize Şehri Hakkında Bilgiler

Karadeniz'in tertemiz havasını ciğerlerinize çekebileceğiniz, benzersiz doğasına hayran kalacağınız şehirlerin başında Rize gelmektedir. Coğrafi olarak Türkiye'nin kuzeydoğusundaki Karadeniz sahilinde yer alan Rize, ılıman ve bol yağışlı bir iklime sahiptir. Bunun bir sonucu olarak her daim yeşil doğası ve temiz havasıyla, özellikle doğa turizmi seven ziyaretçilerin odak noktası olmuştur.

Tarih boyunca Türk, Müslüman, Rum, Gürcü ve daha pek çok farklı topluluğa ev sahipliği yapmış olan bölge benzersiz bir kültüre sahiptir. Karadeniz kültürünün ülke içindeki diğer kültürlerden ne kadar farklı olduğu düşünüldüğü zaman, Rize'nin neden keşfetmeye doyulamayacak bir şehir olduğu anlaşılmaktadır. Rize şehri hakkında bilgiler ve önerileri sizler için listeledik.


Rize'de Gezilecek Yerler Nelerdir?

Rize'de gezilecek yerler denince akla ilk gelen kuşkusuz yaylalar ve tarihi köprüler olmaktadır. Büyük şehirlerin hepimizi kaybolmuş gibi hissettirdiği günümüzde, tertemiz bir yayla havası almak ve belki de yaylada kamp yapıp doğanın mucizelerine şahit olmak ilaç gibi gelecektir. Özellikle Ayder Yaylası, Rize'nin adını tüm dünyaya duyurmasında katkısı olmuş doğal güzelliklerden biridir. Gito Yaylası, Sal Yaylası gibi yaylalar da yeşil sever ziyaretçilerin odak noktaları arasındadır. Doğanın en konsantre halini sunan Kaçkar Dağı Milli Parkı'nı da mutlaka rotanıza eklemelisiniz.

Doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Rize'nin diğer meşhur ziyaret noktalarından biri de köprülerdir. Karadeniz'in hırçın sularının üzerinde konumlandırılmış bu köprülerin çoğu 100 yıldan eski, tarihi ve benzersiz köprülerdir. Özellikle Türk televizyonunda sıklıkla gösterilen Fırtına Deresi üzerindeki kemer köprüler ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktadır. Tıpkı köprüler gibi, Karadeniz'in tarihi izlerini taşıyan diğer ziyaret noktaları arasında ise camiiler ve kaleler bulunmaktadır. Karadeniz'de yaşamış toplulukların kültürünü ve izlerini sürebileceğiniz bu mekanlar arasında Zil Kalesi, Rize Kalesi ve Bozuk Kale bulunmaktadır. Ayrıca Büyük Gülbahar Sultan Camii'yi ziyaret ederek İslam kültürüyle Karadeniz kültürünün muhteşem sentezine şahit olabilirsiniz.


Rize'de Ne Yenir?

Karadeniz'in kültürü gibi mutfağı da kendine has ve biriciktir. Karadeniz mutfağının büyük çoğunluğu köklü ve yerinde yenmesi gereken yemeklerden oluşur. Bu yüzden Rize'de ne yenir dendiği zaman yapacağınız liste uzar gider. Özellikle Karadeniz'in eşsiz manzarasıyla yiyeceğiniz bu yemekler size bambaşka bir deneyim sunar. Rize'nin adından söz ettiren yemekleri arasında muhlama yer almaktadır. Hamsili pilav, kara lahana çorbası, pazı tavalısı ise bir başka şehirde benzerini bulamayacağınız yemekler arasındadır.

Rize'nin gurme lezzetlerini tatmak için başlı başına bir seyahat bile düzenlemeniz gerekebilir. Pepeçura tatlısı, enişte lokumu ve fırın sütlaç Rize'de mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden sadece birkaçıdır. Karadeniz mutfağını, hatta kültürünü etkisi altına almış Hamsi ise yemeklerde kullanılan en önemli malzemelerden biridir. Hamsinin hiç aklınıza gelmeyecek pişirilme şekillerini Rize'de görüp tadabilmeniz mümkündür.

Rize'de Nerede Kalınır?

Rize, özellikle doğa turizmi seven ziyaretçilerin odak noktasında olan şehirlerden biridir. Bu durum Rize'de farklı konaklama şekilleri görmenize sebep olabilir. Rize nerede kalınır sorusuna temel olarak üç farklı seçenek sunmak mümkündür. Her ziyaretçi gibi bir pansiyon ve otelde kalarak konaklamayı tercih edebilirsiniz. İkinci bir seçenek olarak Rize'nin benzersiz yaylalarında konaklamayı seçebilirsiniz. Özellikle kamp yapmaktan hoşlanan ziyaretçiler için harika bir seçenek olacaktır. Son olarak Rize'nin kendine has karakteristikleri olan, Hemşin Evleri olarakta bilinen tarihi evlerin yakınında veya direkt bu evlerde konaklamanız da mümkün olabilmektedir. Ayrıca ev kiralama veya bungalov evlerde konaklama gibi seçenekleriniz de mevcuttur. Rize'nin en iyi taraflarından biri, kuşkusuz her profilden ziyaretçiye uygun bir konaklama imkânı bulunabilmesidir.


Rize Nerede Harita