Siirt Şehri Hakkında Bilgiler
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Siirt verimli toprakları, kültürel zenginlikleri ve köklü tarihi ile her yıl binlerce turisti kendine çeken şehirlerden bir tanesidir. Bitlis, Batman, Şırnak, Mardin ve Van illeri ile sınır komşuluğu yapmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği sebebi ile karasal bir iklime sahiptir. Yaz ayları oldukça sıcak, kış ayları ise oldukça soğuktur. Topraklarından büyük bölümünü dağlar oluşturmaktadır. Konum olarak Anadolu ve Mezopotamya’nın kesişim noktasında yer aldığından birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmıştır. Tarih olarak Cilalı Taş devrine kadar kaynaklarda adı geçmektedir. Siirt şehri hakkında bilgiler aşağıda detaylandırılmıştır.
Siirt’in İlçeleri
Siirt ilimizde 7 ilçe bulunmaktadır. Siirt’in ilçeleri; Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari, Şirvan ve Tillo’dur. Tüm bu bölgelerde Siirt’in tarihi geçmişinin zengin olmasından dolayı çok farklı etnik gruplar ikamet etmektedir. Kürt, Türk ve Arap ırkları genel olarak bu bölgelerde yaşamaktadırlar. Nüfusun çoğunluğu şehir merkezinde yaşamaktadır. En az nüfusa sahip ilçe ise Tillo’dur. Baykan ilçesi ise sınırları içerisinde yer alan Veysel Karani Türbesi ile meşhurdur. Şirvan ilçesinde de Kormas Kalesi bulunmaktadır.
Siirt’te Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en zengin kültürel tarihe sahip olan illerinden biri olan Siirt’te gezilecek yerler oldukça çeşitlidir. Müzeler, kaplıcalar, kiliseler, manastırlar, camiler ve kaleler başlıca gezilecek yerlerdir. Güneydoğu seyahatlerinizde mutlaka Siirt’te bulunan zenginlikleri de görülmesi gereklidir.
UlucamiSiirt’te Ne Yenir?
Geçmişten günümüze kadar birçok farklı kültüre ev sahipliği yaptığından Siirt mutfağı da oldukça zengin ve çeşitlidir. Peki; Siirt’te ne yenir? Pervari yaylarında üretilen Pervari balı, perde pilavı, büryan kebabı ve gebole gibi yerel yemekleri ile oldukça meşhurdur. Siirt ziyaretinizde mutlaka bu yerel lezzetleri tatmadan dönmemelisiniz. Büryan kebabı yer altı taş ve toprak fırınlarda yerel yetiştirilen hayvanlarından etlerinden yapılan bir yemektir. Pişirme süresi yaklaşık 2 saattir. Perde pilavı ile birlikte Siirt’in en ünlü misafir yemekleridir. Bunların yanı sıra Kitel yemeği yani Siirt köftesi de oldukça meşhurdur.
Siirt’te Nerede Kalınır?
Siirt ili turizm bakımından diğer şehirlerle karşılaştırıldığında biraz daha zayıf kalmaktadır. Bu yüzden konaklama çeşitleri daha çok şehir merkezlerinde toplanmıştır. Peki, Siirt’te nerede kalınır derseniz belediye belgesi olan otelleri araştırabilir ya da uygun fiyatlı olan öğretmenevi konaklama tesislerini de tercih edebilirsiniz. Ayrıca daha lüks ve donanımlı bir konaklama tercih ediyorsanız Siirt şehir merkezinde Hükümet Caddesi’nde yer alan Barden Hotel ve Spa’yı tercih edebilirsiniz. Gitmeden önce rezervasyon yaptırabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Siirt Nerede Harita