Samsun Şehri Hakkında Bilgiler
Karadeniz bölgesinde en fazla nüfus popülasyonuna sahip Samsun, Bandırma Vapuru ile başlayan Kurtuluş Savaşımızın ilk adımının atıldığı güzide ve tarihi bir şehrimizdir. Samsun halkının Avusturyalı bir heykeltıraşa yaptırdığı ve 1932 yılında açılan bronz Atatürk heykeli Samsun’un simgesidir. Türkiye’nin iki büyük nehri Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü ve iki verimli ovanın (Çarşamba ve Bafra) yer aldığı coğrafyadadır Samsun.
Samsun halkının geçim kaynağı; tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık, ticaret, sanayi ve enerji sektörüdür. Enerji sektöründe “Mavi Akım” projesi ile doğal gazın Türkiye’ye giriş noktası olmuştur. Biyogaz üretiminde ciddi bir potansiyele sahiptir. Havza ve Lâdik ilçelerinde jeotermal kaynaklar mevcuttur. Aynı zamanda bir liman şehri ve geniş hinterlandı ile bir lojistik noktasıdır. Samsun; 4 adet merkez ilçesi Atakum, Canik, İlk adım, Tekkeköy ile birlikte denize kıyısı olan 19 Mayıs, Alaçam, Bafra, Çarşamba, Terme ve Yakakent ile iç kısımlarda yer alan Asarcık, Ayvacık, Havza, Kavak, Lâdik, Salıpazarı ve Vezirköprü ilçeleri ile birlikte büyükşehir statüsüne sahiptir. Şehir, başta yağlı güreşler olmak üzere çok sayıda festival ve şenliğe sahne olmaktadır.
Şehir spor tarihimizin en büyük organizasyonu olan “2017 Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatına” da ev sahipliği yapmıştır. Vezirköprü'de her yıl düzenlenen “Falcon Fest” ülkemizdeki ilk ekstrem sporları festivalidir. İlk kez 2018’de Atakum’da uzun mesafeli koşulan “Samsun Triatlonu” artık geleneksel hale gelmiştir.
Samsun Gezilecek Yerler?
Samsun gezilecek yerler çok fazla olmaktadır. İlk adım ilçe merkezinde, Onur anıtı ve İlk adım anıtı ile Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi sembolik yerlerin önde gelenleridir. Bunun yanında; Gazi Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile Samsun Kent Müzesi şehir merkezindedir. Havza Atatürk Evi ve Müzesi, Bandırma Vapuru (Canik’te), Bafra Müzesi (İkiztepe kazılarındaki tarihi eserler sergilenmektedir), Mübadele Müzesi (Alaçam’dadır. Mübadillere ait eşyalar sergilenmektedir), Arkeoloji Vadisi Müze Ev (Tekkeköy’de konuşludur) ve Ambarköy Açık Hava Müzesi (Lâdik ilçesine 2 km uzaklıkta bir köy yaşamını yansıtan ortam ve eşyalardan müteşekkildir) ziyaret edilebilir. Farklı bir konseptteki "Canik Oyuncak Müzesi" ise türü arasında dünya üçüncüsüdür.
Vezirköprü’de Hitit döneminden Nerik Antik Kenti. Bafra’nın 30 km güneybatısında Kızılırmak vadisi içinde Asarkale Kaya Mezarları; merkezde "Amisos tepesi kral mezarları" tarihi kalıntılar arasındadır.
Tekkeköy ilçesinde Bayraktepe tabiat parkı ayrı güzellik olmaktadır. Çarşamba'da, Kabaceviz Şelaleleri bölgesi dağcılık, trekking, piknik ve fotoğraf çekimleri için biçilmez kaftandır. Bafra, Doğanca’da kuş gözlemcileri ve doğa severler için Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti (Kuşlarla birlikte Yılkı atlarını, manda sürülerini ve leylek yuvalarını da burada görebilirsiniz. Kampçılık, bisiklet ve kano da alternatif etkinlik). 19 Mayıs ilçesi Yörükler mevkiinde, Subasar ormanı Galeriç görülmeye değer. Vezirköprü’de Kunduz dağı ve ormanları ile Altınkaya baraj gölünün en dar yerindeki Şahinkaya Kanyonu yeni gezi noktalarıdır.
Ladik'de bulunan 1500m. rakımlı Akdağ’da kışın kayak, yazın çim kayağı yapabilirsiniz. Aynı zamanda SİT alanı olan Lâdik gölünde, dağ ve orman manzaralarının keyfini çıkartabilirsiniz. Canik Asarcık, Kavak Çakallı, Lâdik, 19 Mayıs Yörükler, Tekkeköy Asarağaç ve Vezirköprü Kunduz ormanlarında doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Karadeniz’in 120 km.lik en uzun sahil şeridine sahiptir. Canik ile 19 Mayıs arasındaki plajlar genelde ince kumlu ve denize girilebilir niteliktedir. Yüzme dışında, sörf, jet ski, kablolu su kayağı ve yelken gibi sporlar da yapılabilmektedir.
Samsun merkezindeki Batı Park İlkadım ve Doğu Park ise Canik ilçesi sınırları içinde halka açık sosyal aktiviteler için yaygın biçimde kullanılan rekreasyon alanlarıdır. Doğu Park günübirlik piknikçilerin ve karavancıların; Batı Park ise içindeki Amazon Adası ve eğlence etkinlikleri ile turistlerin ve eğlence severlerin uğrak noktasıdır.
Samsun Ne Yenir?
Samsun mutfağı, Karadeniz ağırlıklı olmasına karşın farklı kültürlerin sofralarından da lezzetler taşımaktadır. “Samsun ne yenir” burada denince akla gelen en meşhur yemekleri; Bafra pidesi (70-75cm. Uzunluğunda, 3-4 cm eninde olup üstü kapalıdır), Terme pidesi (Açık ve yayvandır), Büryan, Bafra erik yemeği (Kurutulmuş karaca eriği, kuşbaşı et ile geleneksel bir lezzettir), Cevizli-peynirli mantı, Yazı pancarı yemeği (Kavak’a özgüdür. Kuzukulağı, buğday yarması ile hazırlanır), Haluçka (Hamur eşliğinde tavuk ve nohut ile yapılır), Ispanak çorbası, Mısırlı fasulye çorbası, Kâğıtta hamsi, Baklalı sarma (Kuru bakla, bulgur, ince ince doğranmış et iç malzemesidir) ve Katık sündürmesidir.
Yöresel Tatlıları: Nokul (İnce hamur rulo şeklinde yuvarlanırken fındık, ceviz ve üzüm katılarak yapılan şerbetsiz hamur tatlısıdır), Bafra lokumu (Yörede yetişen manda sütünün kaymağından yapılır), Kıvratma (Çarşamba ile özdeşleşmiştir. Kuru baklava gibidir. Şerbet dökülmez. Şekeri içine konur), Kocakarı gerdanı tatlısı (Burma tatlılarına örnektir), Fırında kabak tatlısı (Dilimlenerek tepsiye dizilen bal kabakları üzerine şerbet dökülerek fırında pişirilir) ve Palüze (Süt/meyve suyu, şeker ve nişasta ile hazırlanıp cevizle süslenir) elbette.
Samsun Nerede Kalınır?
Samsun nerede kalınır derseniz, çok sayıda ve farklı ölçeklerde oteller bulabilirsiniz. Konaklama için tercih edilebilecek yeterince lüks otel bulunmaktadır: İlkadım’da Sheraton Grand Samsun, North Point, Serra Otel; Canik’te Anemon Samsun. Atakum’da My Suit Residence ve Marin Otel. Tekkeköy’de Park Inn by Radisson Samsun ve Hampton by Hilton Samsun.
Bunların dışında; İlkadım’da Grand Desi Hotel, Samsun Residence, Samsun Kapris, Kuloğlu Otel, Neba Royal Hotel, Şahin Otel. Atakum’da Konaks Otel, Venn Butik Otel, Sweet Otel, Usluoğlu Residence, Suitline Hotel, Grand Atakum, Yeni Tuana Hotel, Grand Amissos Hotel ve Grand Ali’n Hotel. Canik’te Damla Panaroma Hotel. Ladik'de Hamamyağı kaplıcaları. Havza’da Lokman Hekim Kaplıca Tesisleri ve Ancere Termal otel bulunmaktadır.
Samsun Nerede Harita