Şanlıurfa Gezilecek Yerler



Şanlıurfa'da Görülmesi Gereken Yerler


Şanlıurfa' da Gezilecek Yerler?

Şanlıurfa, Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin nadide illerinden biri olmaktadır. Burada birçok medeniyet veya imparatorluğun kalıntılarına rastlayabilirsiniz. Ayrıca çeşitli kültürlerin yemekleri ile harmanlanmış yemekleri tam size göre olmaktadır. İşte sizin için Şanlıurfa'da gezilecek yerler:

1. Dünya Savaşı sırasında Fransız ve İngilizler 'in işgaline uğrayan kent, Ermeniler ile de çete harbinde bulunmuştur. Bu harp 7 Ocak 1922 tarihinde son bulmuştur. Bu sebeple 7 Ocak her yıl Osmaniye'nin kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.

Şanlıurfa'daki Kaleler ve Surlar;

Harran Kalesi
Şanlıurfa’nın güneydoğusunda yer alan surlarla iç içe olan üç katlı Harran Kalesi, MÖ. 7 bin yılından beri vardır. Burada bulunan Harran höyüğünde yapılan çalışmaların sonucunda ortaya çıkanlar tarihi kalıntılar, Şanlıurfa Müzesi’nde koruma altına alınmıştır.

Şanlıurfa Kalesi
Kutsal bir yer olarak kabul edilen Balıklı Göl' e yakın, Dambak ismi verilen tepede bulunan Urfa Kalesi, kuzey kısmında Hz. İbrahim’in annesi, oğlunu korumak için bıraktığı mağarayla da ilgi çekici olan ve Şanlıurfa’ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi eserlerden biridir.

Şanlıurfa'daki Mağaralar;

Yücelen Mağaraları
Roma Dönemi’nden beri ayakta olan bu mağara, insan gücü ile yapılmış. Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde bulunmaktadır. Şanlıurfa merkeze 93 kilometrelik bir mesafede yer almaktadır.

Bazda Mağaraları
13. yüzyılda taş ocağı olarak kullanılan Bazda Mağaraları, yıllar içerisinde çevredeki yapılara taş kaynağı sağladığı için yeni oluşumlar meydana gelmiştir. Hz. Eyyüb’ün Sabır Makamı
Hz. Eyyüb’ün Sabır Makamı Şanlıurfa’da yaşamakta olan Hz. Eyyüb' ün, peygamber olarak gönderilmiş olduğu kavminin başına geçince birçok sınava tabi tutulmuş ve bu sınavlara göre fakirlik, keder ve hastalık ile sınanmış. Yaşadığı sıkıntılara rağmen hep şükreden Hz. Eyyüb peygamber bulunduğu mağarada sırtını yaslamış olduğu taş, sabır makamı olarak bilinmektedir. Kaldığı mağarada Allah tarafından mükâfatlandırılan Hz. Eyyüb, 10. sene sabrettikten sonra ayağını vurduğu yerden çıkan su ile şifa bulduğuna inanılmaktadır. Günümüzde insanlar hâlâ bu suyun şifalı olduğuna inananlar tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerlerden biridir.

Şuayb Harabeleri
Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde bulunan Şuayb Şehri’nden günümüze kadar kalan kalıntılara bakıldığında pek çok eski mezarın ve surların var olduğu gözlenmiştir. Bu mağaranın Hz. Şuayb’ in makamı olduğu düşünülmektedir.

Şanlıurfa'daki Antik Kentler ve Tarihi Yerler

Soğmatar Antik Kenti
Şuayb Harabeleri’ne olduğu yere yakın olan Soğmatar Antik Kenti, Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde bulunmaktadır. Antik Kenttin içerisinde Anıt Mezar, Pognon Mağarası ve kaya mezarları yer alıyor. Ay ve Gezegen tanrılarına tapan bir halkın yaşamış olduğu Soğmatar Antik Kenti’i ibadet için kullanıldığı düşünülmektedir.

Halfeti Antik Kenti
Eskiden Savaşan Köyü olarak bilinen Halfeti, M.Ö. 855 tarihinden beri var olmuş, fakat günümüzde sular altında kalan antik bir kenttir. Siyah gülün yetiştiği yer olan Saklı Cennet, Halfeti Antik Kentindedir. Şanlıurfa’daki en güzel dalış yeri olarak insanlar tarafından tercih edilmektedir.

Göbeklitepe
Dünyada bulunan ilk tapınak yeri olma unvanına sahip olduğu bilinse de Kültür ve Turizm Bakanlığı burayı kült merkezi olarak adlandırılan Göbeklitepe, Örencik Köyü’ne oldukça yakın bir yerde bulunuyor.

Harran Evleri
Dünyadaki ilk yerleşim yeri olan Harran Ovası’ndaki eski Harran evlerinin örneklerini bulunmaktadır. Eskiye özgü yaşamın hala sürdürüldüğü bu çadıra benzer kubbeli evleri ziyaret edebilirsiniz. Dünyadaki ilk üniversite kalıntılarını da görebilirsiniz.

Şanlıurfa'daki Doğal Güzellikler ve Kültür Merkezleri

Balıklı Göl; Şanlıurfa şehir merkezinde Urfa’nın simgesi olan bir yerdir. İnsanlara göre İbrahim Peygamber Nemrut hükümdarının cezalandırması ve bugünkü kalenin olduğu yerden ateşe atılmış, o esnada ateş suya, odunlar ise balığa dönmüştür. Bu nedenle bu göl ve balıkları kutsal göl olarak kabul edilmektedir.

Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu; nesli tükenmekte olan kelaynakları korumak ve üremesini sağlamayı misyon edinmiş bu tesis, turistlerin kelaynakları görme şansı yaratmıştır.

Şanlıurfa'daki Camiler; Mevlid-i Halil Cami, Rizvaniye Cami, Halil-ür Rahman Cami rotanıza almanız gereken yapılardandır.

Diğer Tarihi Yerler; Aynzeliha Gölü, Atatürk Barajı, Tarihi Harran Üniversitesi, Tarihi Kapalı Çarşı, Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Han El Barur Kervansarayı.

Şanlıurfa' da Ne Yenir?

Şanlıurfa çeşitli kültürleri bir arada bulundurması itibari ile emek çeşitliliği fazla olan bir şehirdir. İşte sizin için Şanlıurfa'da ne yenir? Şanlıurfa' nın meşhur yemekleri; Keme kebabı, Ciğer Kebabı, Haşhaş Kebabı, Lebeni, Patlıcan Kebabı, Keme Kebabı, Urfa Kebap, Terbiyesiz Tavuk, Çiğ Köfte, Üzlemeli Pilav, Tirit, Söğülme, Beli Kırık Kebabı, Lahmacun, Şabut Balığı, Billuriye, Bostana, Kadayıf, Şıllık, Şanlıurfa Kahveleridir.

Şanlıurfa' da Nerede Kalınır?

Şanlurfa'da nerede kalınır sorusu oraya gideceklerin ilk düşündükleri soru olmaktadır. İşte sizler için kalabileceğiniz yerlerin listesi:

Nevali Hotel Convention Center, Hilton Garden Inn Şanlıurfa, Şehrazat Konağı, Dedeman Şanlıurfa, Hotel İstiklal, Grand Urfa Hotel, Manici, Arte, Harran Hotel Urfa, Uludağ Hotel, Kilim Otel Şanlıurfa, Edessa Hotel, Gülkonağı Butik Otel, Akgöl Hotel, Çelebi Hotel, El Ruha Hotel.


Şanlıurfa Nerede Harita