Mardin Şehri Hakkında Bilgiler
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Dicle kısmında yer alan Mardin, Suriye'nin sınır komşusu olmaktadır. Şırnak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt ve Batman gibi illerin ortasında yer alan Mardin, ülkemizin nüfusu en fazla olan yirmi altıncı şehri statüsünde yer almaktadır. Bu bölgedeki halk geçimini ticaret, hayvancılık ve tarım üzerinden sağlamaktadır.
Mardin şehri hakkında bilgiler vermeden önce, bu şehrin tam bir kültür mirası olduğundan bahsetmemiz gerekmektedir. Koruma altına alınan birçok tarihi yapıya, türbeye, manastıra ve kilise benzeri birçok dini esere ev sahipliği yapan Mardin şehri, birçok dini inanışlı gruba da ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca bir kervansaray ve beş adet hanı bünyesinde barındıran Mardin, İpek Yolu güzergahı üzerinde yer almaktadır.
Mardin'de Gezilecek Yerler?
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan, birçok medeniyete ve kültüre ve sahipliği yapan Mardin, Türkiye'de görülmesi gereken en nadide bölgeler arasında yer almaktadır. Mardin birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeni ile bünyesinde sayısız cami, kilise, türbe, manastır gibi yapılar bulundurmaktadır. Bu bölgeyi gezerken çok eski dönemlere gidecek ve geçmişiniz hakkında çok farklı bilgiler edinebileceksiniz. Halkının son derece mütevazi ve misafirperver olduğu Mardin'i tam anlamı ile gezmek istiyorsanız mutlaka üç dört gününüzü ayırmalısınız.
Mardin'de gezilecek yerler listesi hazırlayan kişiler, turlarına Mardin Kalesi ile başlayarak, Süryaniler tarafından kurulmuş olan Deyrulzafaran Manastırını görmelidir. Kasimiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Kırklar Kilisesi, Ulu Cami, Deyrulumur Manastırı, Mardin Müzesi, Dara Antik Kenti, Mardin Kent Müzesi, Meryemana Kilisesi ve Patrikanesi Mardin bölgesinde gezilmesi gereken tarihi yapılar arsında yer almaktadır.
Mardin'de Ne Yenir?
Mardin'i ziyaret eden tüm insanlar, bu bölgenin doğal güzellikleri ve tarihi yapısından etkilense de Mardin'de ne Yenir? Sorusunun da cevabını aramaktadır. Yıl içinde yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yapan Mardin, yöresel lezzetleri ile de insanları etkisi altına almayı başarmaktadır. Bol baharat ve salça ile yapılan yemekleri ile kendini diğer yörelerden ayıran Mardin'de yemeklerin lezzeti kadar şıklığına da önem verilmektedir. Gümüş ve bakır tepsilerde sunulan tüm yemekler, insanların mideleri kadar gözlerini de doldurmaktadır. Kibbe dolması, genadir çorbası, lebeniye çorbası, soğan kebabı, accin, cevizli börek, kuru patlıcan dolması, peynir helvası, Mardin çöreği, mırra kahvesi, kahiye tatlısı, zingil tatlısı, sembusek, harire tatlısı, muammara, çağla yemeği, kaburga dolması, Mardin usulü dizme ve haşlama içli köfte Mardin'in vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır.
Mardin'de Nerede Kalınır?
Mardin ziyaretiniz sırasında, Mardin'de nerede kalınır? Diye düşünüyor olabilirsiniz. Eşsiz manzarası ile kişileri kendisine hayran bırakan bu tarihi bölgede konaklamanızı sağlayacak birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Çok zengin bir tarihi mirasa sahip olan bölgede bulunan birçok otel Nahit taşı kullanılarak yapılmıştır. Hatta bazıları tarihi konak olarak geçmekte ve kişilere eşsiz bir manzara keyfi sunmaktadır.
Mardin Nerede Harita