Sinop Gezilecek Yerler



Sinop'ta Görülmesi Gereken Yerler


Sinop Şehir Hakkında

Türkiye’nin en kuzey ucundaki şehrimiz Sinop. İnceburun da en uç noktası. Şehir bir liman kenti özelliği taşır. İki limanı vardır. Esas limanı güneydoğusundakidir. Kuzeybatısındaki ikinci liman eski devirlerin barınak yeridir. Bunlar dışında Gerze, Akliman, Sarıkum ve Ayancık limanları vardır. Karadeniz iklimi hakimdir.

Yılın büyük bölümünde yağış olduğundan zengin orman ve bitki örtüsü ile kaplıdır. Karaçam, sarıçam, kızılçam, fıstık çamı, kestane, meşe, köknar, gürgen, karaağaç, kayın, dişbudak ve kavak başlıca ağaç türleridir. Ağaç denizi olarak bilinen Çangal ormanları (Ayancık, Boyabat ve Türkeli yörelerini kaplar) ile Dıranaz, Göktepe, Soğuksu ve Elekdağ ormanları hem doğal güzellik hem de ekonomik açıdan büyük önem taşır. İlin %74’ü dağlıktır. En büyük dağ silsilesi Küre dağları uzanımıdır.

Şehir halkının başlıca geçim kaynakları; ormancılık, balıkçılık, tarım ve hayvancılıktır. Balık yağı, balık unu, deniz salyangozu, kereste, masa, sandalye, konfeksiyon, deterjan ve plastik aksesuar ihracatı yapılmaktadır. Ekonomik gelir anlamında meyvecilik (Kestane, armut, kiraz, muşmula ve kızılcık) ile keten de önemli yer tutmaktadır. Sinop’un Boyabat, Durağan ve Saraydüzü ilçeleri iç kısımlarda daha dağlık bir bölgede yer alırken; Ayancık, Dikmen, Erfelek, Gerze ve Türkeli ilçeleri il merkezi gibi kıyı şeridindedir.

Sinop Gezilecek Yerler?

İşte sizin için Sinop gezilecek yerler listesi:

• Sinop kalesi: M.Ö. 2000 yılında Kaşkalar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir.
• Tarihi cezaevi: Oluşturulan İç kale içinde 1887 yılında inşa edilen tarihi bir binadır. 1996’dan beri gezilere açıktır.
• Akliman ve Hamsilos koyu: Kent merkezine 9-11 km mesafededir. Ria tipi kıyıdır.
• İnceburun feneri: Türkiye’nin en kuzey ucundaki aynı adlı burunda yer alır. 1863 yılında inşaa edilmiş 12m.lik bir yapıdır.
• Erfelek Tatlıca Şelaleleri, İnaltı mağarası ve Akgöl: Sinop’un Ayancık ilçesi sınırları içindedir.
• Boyabat kalesi: Yer altı şehri ile dikkat çekmektedir.
• Paşa tabyası: Karakum yolu üzerinde, Bozburun yarımadasındadır. 19.yüzyılda denizden gelebilecek saldırılara karşı yapılmıştır.
• Sinop Arkeoloji Müzesi, Arslan Torun Konağı: Etnografya Müzesi)
• Alaatin Camii: Anadolu Selçuklu sultanı Alattin Keykubat tarafından 1214 yılında inşaa ettirilmiştir. Erken dönem cami mimarisine benzemektedir. Kent merkezindedir.
• Balatlar kilisesi: Sinop merkeze 17km.dir.
• Diyojen heykeli: Şehrin girişindedir.
• Sarıkum: Sinop merkeze 21 km. Uzaklıktadır. Tabiat koruma alanıdır. Deniz, göl ve orman bir aradadır.
• Karakum: İl merkezine 2 km'dir. Kumunun romatizma ve siyatik gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.
• Bazalt kayalıkları (Boyabat’a 15km mesafededir. SİT alanıdır. ve Pervane medresesi.

Sinop'ta Ne Yenir?

Peki Sinop'ta ne yenir? Yöreye özgü en meşhur yemeklere Hamsi’ den İçli Tava ile başlayalım. Düzgün bir şekilde mısır ununa bulanmış hamsilerin tavaya dizilmesi, üzerine soğanla kavrularak pişirilmiş pirinç pilavının (içine maydanoz, nane, kuş üzümü, dolmalık çam fıstığı konarak) hamsinin üzerine konması ve tekrar üzerine hamsilerin dizilmesi ile bir pasta görünümünde hazırlanan ve fırına sürülerek pişirilen yemektir. İkincisi de Palamut Pilakisidir. Havuç ve kereviz limonlu suda bekletildikten sonra palamutla buluşturulur. Sebzelerin aroması ile farklı bir lezzet yakalarsınız.

Balık yemeklerini limanda lokanta tarzında dizayn edilmiş teknelerde yiyebilir. Hatta, Karadeniz’de tekne turuna çıkabilirsiniz. Sinop'ta oturup Balık Izgarayı da tercih edebilirsiniz.

Hamur işi yemekleri de oldukça tanınmıştır. Sinop Mantısı (Bölgeye has özel şekli ve özgün yoğurtlu sosu ile dikkat çeker. Üzerine fındık ve ceviz dökülür) en önde gelenidir. Zılbıt (Yörede yetişen bir ot) böreği. Üzümlü, cevizli, kıymalı ya da yoğurtlu nokul.

Kahvaltı özelinde yöreye has kestane balını, armut, elma ve pancar pekmezleri ile nar, kivi ve incir reçellerini tadabilirsiniz. Katlama (Gözlemeye benzer) yiyebilirsiniz.

Et yemekleri olarak Kestaneli İç Pilav (Kestane, yağsız kuşbaşı et, badem, baharatlar ve pirinçle lezzetleniyor), Islama (Hamurun üstüne tavuk eti ve ceviz, altına pilav konarak tepside hazırlanır), Sırık Kebabı (Boyabat’a hastır) ve Kuyu kebabı (Ayancık ilçesinin meşhur yiyeceği).

Bilinen tatlıları; Sinop Usulü Prenses tatlısı (İki tartolet hamuru arasına konan hafif bir krema ve çikolata kaplamasıyla yapılır), Hamursuz tatlı (Yumurta, un ve süt karıştırılarak yapılır. Sıcak ve soğuk şerbetle ayrı ayrı beslenir), Kabak millesi (El açması hamur içine bal kabağı dilimleri, ceviz ve şekerli bir harç doldurulmasıyla hazırlanır), Boyabat ezmesi (Kavrulmuş fındık, ceviz, şeker ve un), Hasuda (Pekmez, tereyağı ve buğday nişastasından yapılır), kaşık çıkartması (Mamalika) ve Tak tak helvası (Boyabat).

Sinop'ta Nerede Kalınır?

Sinop Mola Otel, Denizci otel, Otel Tersane, Zinos otel, Vira otel, Otel Bossinop, Hamsilos tatil köyü, Andaç otel ve Beyaz Otel Gerze kalınabilecek yerler arasında dikkate değerdir.

Sinop Nerede Harita