Kayseri Şehri Hakkında Bilgiler
Kayseri iç ana doluda yer alır komşu şehirleri sırası ile Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir kayserinin sınır komşularıdır.
Kayseri de Gezilecek Yerler Nerelerdir ?
1. Erciyes Dağı: Erciyes 3.917 metreye ulaşan boyu ile iç ana dolu bölgesinin en yüksek dağıdır, 3300 kilometre karelik yer kaplar.
2. Soğanlı Vadisi: Coğrafi olarak baktığımızda çok ilginç bir yapıya sahip olan soğanlı vadisinin tarihi Hristiyanların inançlarını sürdürmek için 4.yy. da buraya yerleşmeyi düşünmüşlerdir.
3. Erciyes Kayak Merkezi: Erciyes Dağına kurulu kayak merkezidir. Kışın turizm açısından oldukça katkı sağlamaktadır.
4. Gevher Nesibe Hastanesi: Gevher Nesibe Hastanesi Sultan 1. Gıyasettin Keyhüsrev' in vasiyet vermesi üzerine 1204-1026 yılları arasında inşa edilmiştir. Gevher Nesibe Sultan 2. Kılıçaslan'ın kızıdır verem hastalığına yakalanarak Kayseri de vefat etmiştir.
5. Kayseri Selçuklu Müzesi: Kayseri Selçuklu Müzesi 21 Şubat 2014 tarihinde kullanıma açılmıştır. Müzede Eski Selçuklu ve Bizans ait eserler bulunmaktadır. Bu eserler ile tarihimize oldukça yakından tanık olacaksınız.
6. Hunat Hatun Külliyesi: Hunat Hatun Külliyesi 1238 yılında 1. Gıyasettin Keyhüsrev' in genç yaşta ölen kız kardeşi anısına yaptırmış olan bir külliyedir.
7. Hisarcık Erciyes Teleski: Hisarcık Erciyes Teleski yaklaşık 10-15 dakika süren bir teleferik yolculuğudur. Teleferik yolculuğu ile tüm Kayseri ayaklarınız altında bulunur ve müthiş bir manzara seyredersiniz. Bu bölgeye otobüs seferi bulunmamaktadır.
8. Mimar Sinan Evi: Mimar Sinan Evi, Mimar Sinan'ın 1490 Yılında doğduğu yerdir. Günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır.
9. Seyit Burhaneddin Türbesi: Seyit Burhaneddin Türbesi, Seyyid Burhaneddin Hz. Mevlâna Celalettin Rumi'nin Hocasıdır. Seyit Burhaneddin 9 yıl Mevlâna'nın hocalığını yapmış ve 2 ay Kayseri de kalmıştır.
10. Camii Kebir (Ulu Camii): H.530/M.1135 tarihinde Melik Mehmet Gazi Tarafından Yapılmıştır. H.602/M.1206 Yılında Muzafferimdin Mahmut tarafından onarılmıştır.
Kayseri de Ne Yenir?
1. Mantı: Kayseri de Mantı en çok kıymalı şekilde sevilmektedir. Yağ Mantısı ve Tepsi Mantısı da Kayserilerin sevdiği mantı çeşitleridir.
2. Yağlama: İnce açılmış bir hamurun arasına kıyma, domates ve soğan serpilen harika bir lezzettir.
3. Kurşun Aşı: Dana eti ve nohutla yapılan geleneksel bir yemektir.
4. Pöç: Pöç dana kuyruğu anlamına gelir. Yıkanıp temizlenir tuz ve karabiber ile tatlandırılıp ve unlanıp yaklaşık 2-2,5 saat kadar pişiriliyor.
5. Nevzine : Kayseri mutfağının en geleneksel tatlısıdır. Önemli günlerde misafirlere ikram edilir.
6. Develi Cıvıklısı : Develi Yöresinde kuşbaşılı pideye verilen isimdir.
7. Sucuklu Köfte: Koyun ve kuzu kıymasından yapılır. Köftenin içine çemen eklenerek bu ismi alır.
8. Tahinli Katmer: Kayseri de evlerde sıkça yapılan bir tatlıdır.
9. Pastırma: Kayserinin dünyaca ünlü olan lezzeti pastırma çiğ etin baharatlar ve tuzla kurutulmasıyla oluşan bir besindir.
10. Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması: Kayserinin Talas ilçesine özgün bir yemektir.