Kayseri Gezilecek Yerler



Kayseri'de Görülmesi Gereken Yerler


Kayseri Şehri Hakkında Bilgiler

Kayseri iç ana doluda yer alır komşu şehirleri sırası ile Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir kayserinin sınır komşularıdır.


Kayseri de Gezilecek Yerler Nerelerdir ?

1. Erciyes Dağı: Erciyes 3.917 metreye ulaşan boyu ile iç ana dolu bölgesinin en yüksek dağıdır, 3300 kilometre karelik yer kaplar.

2. Soğanlı Vadisi: Coğrafi olarak baktığımızda çok ilginç bir yapıya sahip olan soğanlı vadisinin tarihi Hristiyanların inançlarını sürdürmek için 4.yy. da buraya yerleşmeyi düşünmüşlerdir.

3. Erciyes Kayak Merkezi: Erciyes Dağına kurulu kayak merkezidir. Kışın turizm açısından oldukça katkı sağlamaktadır.

4. Gevher Nesibe Hastanesi: Gevher Nesibe Hastanesi Sultan 1. Gıyasettin Keyhüsrev' in vasiyet vermesi üzerine 1204-1026 yılları arasında inşa edilmiştir. Gevher Nesibe Sultan 2. Kılıçaslan'ın kızıdır verem hastalığına yakalanarak Kayseri de vefat etmiştir.

5. Kayseri Selçuklu Müzesi: Kayseri Selçuklu Müzesi 21 Şubat 2014 tarihinde kullanıma açılmıştır. Müzede Eski Selçuklu ve Bizans ait eserler bulunmaktadır. Bu eserler ile tarihimize oldukça yakından tanık olacaksınız.

6. Hunat Hatun Külliyesi: Hunat Hatun Külliyesi 1238 yılında 1. Gıyasettin Keyhüsrev' in genç yaşta ölen kız kardeşi anısına yaptırmış olan bir külliyedir.

7. Hisarcık Erciyes Teleski: Hisarcık Erciyes Teleski yaklaşık 10-15 dakika süren bir teleferik yolculuğudur. Teleferik yolculuğu ile tüm Kayseri ayaklarınız altında bulunur ve müthiş bir manzara seyredersiniz. Bu bölgeye otobüs seferi bulunmamaktadır.

8. Mimar Sinan Evi: Mimar Sinan Evi, Mimar Sinan'ın 1490 Yılında doğduğu yerdir. Günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır.

9. Seyit Burhaneddin Türbesi: Seyit Burhaneddin Türbesi, Seyyid Burhaneddin Hz. Mevlâna Celalettin Rumi'nin Hocasıdır. Seyit Burhaneddin 9 yıl Mevlâna'nın hocalığını yapmış ve 2 ay Kayseri de kalmıştır.

10. Camii Kebir (Ulu Camii): H.530/M.1135 tarihinde Melik Mehmet Gazi Tarafından Yapılmıştır. H.602/M.1206 Yılında Muzafferimdin Mahmut tarafından onarılmıştır.

Kayseri de Ne Yenir?

1. Mantı: Kayseri de Mantı en çok kıymalı şekilde sevilmektedir. Yağ Mantısı ve Tepsi Mantısı da Kayserilerin sevdiği mantı çeşitleridir.

2. Yağlama: İnce açılmış bir hamurun arasına kıyma, domates ve soğan serpilen harika bir lezzettir.

3. Kurşun Aşı: Dana eti ve nohutla yapılan geleneksel bir yemektir.

4. Pöç: Pöç dana kuyruğu anlamına gelir. Yıkanıp temizlenir tuz ve karabiber ile tatlandırılıp ve unlanıp yaklaşık 2-2,5 saat kadar pişiriliyor.

5. Nevzine : Kayseri mutfağının en geleneksel tatlısıdır. Önemli günlerde misafirlere ikram edilir.

6. Develi Cıvıklısı : Develi Yöresinde kuşbaşılı pideye verilen isimdir.

7. Sucuklu Köfte: Koyun ve kuzu kıymasından yapılır. Köftenin içine çemen eklenerek bu ismi alır.

8. Tahinli Katmer: Kayseri de evlerde sıkça yapılan bir tatlıdır.

9. Pastırma: Kayserinin dünyaca ünlü olan lezzeti pastırma çiğ etin baharatlar ve tuzla kurutulmasıyla oluşan bir besindir.

10. Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması: Kayserinin Talas ilçesine özgün bir yemektir.

Kayseri Nerede Harita