Diyarbakır Gezilecek Yerler



Diyarbakır'da Görülmesi Gereken Yerler

Diyarbakır Şehri Hakkında ve Gezilecek Yerler?


Güneydoğu'nun sıcak şehri olan Diyarbakır, birçok etnik kökenin içerisinde barındığı bir il olmaktadır. Bu yüzden de yemek kültürü ve mimarisi muhteşem bir görünüme sahip olmaktadır. İşte sizin için
Diyarbakır'da gezilecek yerler:


Diyarbakır’daki Kervansaraylar ve Hanlar:

Sülüklü Han
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihi bir handır. 1683 tarihinde Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve onun kız kardeşi Atike Hatun tarafından inşa edilmiş olan han, siyah bazalt taştan yapılmıştır. Sülüklü Han, ismini avludaki kuyunun içindeki tedavi amaçlı çıkarılan sülüklerden almıştır.

Hasan Paşa Hanı
572 ve 1575 yılları arasında Sokollu Mehmet Paşa'nın oğlu tarafından yaptırılmıştır. Diyarbakır'daki Ulu Camii'nin doğu giriş kısmının karşısında, Gazi Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihi handır.

Deliller Hanı
Deliller Hanı, 1603 yılında bir vakfiyede Mardin Kapısı Menzil Hanı olarak adlandırılmaktadır. Daha sonra otel olarak işletildiği için Kervansaray Otel olarak bilinmektedir.

Kervansaray
1521 tarihinde yapılmaya başlanan Kervansarayın inşası 6 yıl sürdükten sonra 72 tane odaya ek olarak 800 deve için ahır ve 17 tane dükkân ile hizmete açılmıştır.


Diyarbakır’daki Kaleler ve Surlar:


Ağil Asur Kalesi
Stratejik planlan ile oluşturulan kale, üç tarafı vadilerle çevrili bir kayanın oyulması ile oluşturulmuştur. Asur işçiliğinin bulunduğu kale, sığınma ve depolama alanı olarak düşünülse de yer altı tünellerine bakıldığında savaş anlarında kritik bir konumu olduğu izlenimi oluşmaktadır. Bu tünellerin Dicle Nehri’ne kadar ulaşmaktadır.

Diyarbakır Kalesi
UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Kalesi, heybetli görünümü ile Sur ilçesinde ziyaretçilerini ağırlıyor. 9 bin yıllık surları, iç ve dış kale bölümleri ve şehir burçları oldukça ilgi çekici bir duruş sergiliyor.

İç Kale 1207 tarihinde Artuklu Kemeri’nden giriş yapılarak İç Kale, geçmişi milattan önce 4 bin 200 yılına kadar dayanır, Amida Höyük ve kalıntılarına rastlanılan Artuklu Sarayı gibi önemli eserleri içinde saklıyor.

Dış Kale
Diyarbakır Kalesi’ni, burçlarını ve surlarını kapsayan geniş bir alanın tamamı Dış Kale olarak adlandırılır.

Şehir Burçları
Dış Kale üzerinde bulunan tam 82 burç bulunmaktadır. Şehir Burçları üzerindeki kabartmalı figürler ve şekillerden oluşan burçlardan Güneş Tapınağı’nı üstünde bulunan Keçi Burcu, Diyarbakır’ın en güzel manzaralarını sunmaktadır.

Diyarbakır Surları
Yüksekliği 10-12 metre olan Diyarbakır Surları, İç Kale içinde başlayarak 5 bin 700 metre boyunca uzanıyor. Diyarbakır surlarının varlığı milattan önceye kadar dayanmaktadır. MÖ. 349 yılında Bizans İmparatoru Costantinus’un yenilenmesi emri ile yeniden yükselmiş ve Urfa Kapı, Mardin Kapı, Dicle (Su) Kapı ve Harput Kapı olarak adlandırılan 4 ana kapısı ile günümüze kadar ulaşmış.

Diyarbakır’daki Müzeler ve Kültür Merkezleri


• Cahit Sıtkı Tarancı Evi, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Çay Önü Ören Yeri, Gazi Köşkü, Ziya Gökalp Müzesi, Ahmet Arif Edebiyat Müzesi

• Diyarbakır’daki Camiler ve Medreseler: Diyarbakır Ulu Cami, Behram Paşa Cami, 4 Ayaklı Minare, Kale Cami, Hz. Süleyman Cami, Zenciriye Medresesi, Safa Cami, Mesudiye Medresesi.

• Diyarbakır’daki Kiliseler: Surp Giragos Ermeni Ortodoks Kilisesi, Meryem Ana Süryani Kilisesi, Mar Petyun Keldani Katolik Kilisesi.

• Diyarbakır’daki Köprüler: On Gözlü Köprü, Deve geçidi Köprüsü, Malabadi Köprüsü.

• Diyarbakır’daki Diğer Yerler: Dicle Nehri, Sur içi, Aslanlı Çeşme, Hevsel Bahçeleri, Yeni Diyarbakır, Mehmet Uzun Kütüphanesi ve Gılgamış Anıtı gibi noktalarla Diyarbakır için yeni turizm kapıları açılmış oluyor.

Diyarbakır' da Ne Yenir?

Diyarbakır'da ne yenir sorusunun en güzel cevapları: Ciğer, Habenisk, Duvaklı Pilav, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Sıkma, Mumbar Dolması, Köfteli Lebeniye, Ayvalı Kavurma, Burma Kadayıf, İçli Köfte, Patlıcan Dizme, Hıllorik, Bostana, Ekşili Tavuk, Diyarbakır Çöreği, Serbizer, Paluze Tatlısı, Revani, Elma Düzmesi, Fıstıklı İrmik Helvası, Nardanaşı, Hıncık, Tırşık, Diyarbakır Karpuzu.

Diyarbakır' da Nerede Kalınır?

Diyarbakır'a gittiğiniz zaman kalabileceğiniz birçok konaklama tesisi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Radisson Blu Hotel Diyarbakır, Divan Diyarbakır, Dedeman Diyarbakır, Prestige Hotel Diyarbakır, Sv Business Hotel Diyarbakır, Asuris Butik Hotel, Mitannia Regency Hotel, Hilton Garden Inn Diyarbakır, Dies Hotel, New Garden Hotel, Liv Suit Hotel, Malabadi Hotel.


Diyarbakır Nerede Harita